Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. - Lees meer - Sluit dit bericht

Meelwormenkweek/ Meelwormen kweken

Bent u geïnteresseerd om meelwormen op kleine of grotere schaal te kweken? Dan bent u bij ons aan het beste adres. Wilt u beginnen met de standaard kweek op kleine schaal met manueel voeren en oogsten of overschakelen naar semi/vol automatische kweek? Bent u al bekend met de productie van insecten en bent u van plan ook de reproductie nu zelf te gaan doen?  Wij kunnen u helpen met de nodige producten.


Bij vragen neem zeker contact op met onze productspecialisten.

Machinaal of handmatig kweken

Voor het kweken van meelwormen moeten we kijken of er handmatig of machinaal gewerkt wordt.

Bij Machinaal kweken moeten de kweekbakken afgestemd worden met de producent van de machines. Dit traject gaan wij graag samen aan. Neem voor meer info cotact op met uw accountmanager.

Bij Handmatige kweken kiest men vaak voor kweken in stapels en/of kweken in rekken.

Zeer belangrijk is dat er tijdens de kweek luchtdoorstroming mogelijk is. Meelwormen creeeren warmte en als deze niet weg kan, sterven ze van deze verhoogde temperaturen.

Kweek in stapels

Voor het kweken van meelwormen worden speciale stapelbakken gebruikt. De hoge stapelhoeken in combinatie met de verlaagde zijwanden zorgen voor een goede luchtcirculatie tussen de gestapelde containers. De stabiele zeefinzet voor het leggen van eieren kan eenvoudig worden verplaatst terwijl de eieren en larven in de bak blijven.

Beschikbaar in het zwart of andere kleuren op aanvraag.

Eilegzeven die passen in onze 600x400mm bakken.

Kweken in rekken

Voor de teelt van meelwormen zijn lage kunststof bakken met afmeting 600x400x70 mm of 125 mm. Interne hoogte van 65 of 120mm.

Voordeel van werken met rekken is dat bij een versneld of vertraagd kweekproces de gehele stapel niet gemanipuleerd dient te worden, maar enkel de bakken in kwestie. 

Rekken kunnen afhankelijk van de voorkeur, 1 of 2 kolommen, op poten of wielen, 1 bak diep of 2 bakken diep worden geleverd. Hier kunnen wij afhankelijk van jullie intern proces de gepaste oplossing bieden.

Kreca_1HR

Het kweekproces: van ei tot larve tot meeltor

Een goede infrastructuur en het juiste basismateriaal zijn essentieel bij de opstart van de kweek.

Meeltorren en meelwormen kunnen in dezelfde kweekruimte leven zonder dat dit de kweek verstoort. Het is wel aangeraden het reproductiegedeelte in een aparte kamer te houden om de verspreiding van ziektes te beperken. Oogsten, bakken schoonmaken, eten mengen en voeders afwegen doe je beter in een speciaal daarvoor ingerichte werkruimte.

De insecten worden per levensstadium onderverdeeld in gemarkeerde kunststof kweekbakken. Kweekbakken met insecten in hetzelfde levensstadium mag je stapelen. Zodra een bak met insecten het volgende stadium heeft bereikt, verplaats je de bak(ken) naar de nieuwe stapel.

De eerste weken staan in het teken van voederen. Wanneer het droge voeder (bijna) volledig verwerkt is, moet je onmiddellijk bijvoederen. Het natte voeder geef je minstens 3 x per week bij.

Na 8 tot 11 weken kunnen de meelwormen worden geoogst met een zeef (maaswijdte 2-3 mm). Het resterende voeder en frass vallen door de zeef, de meelwormen blijven bovenop liggen.

Als je alle omstandigheden optimaal kan houden, is een opbrengst van 2 kg levende meelwormen per kweekbak van 40 x 60 cm (2400 cm²) haalbaar.

Het kweekproces: van ei tot larve tot meeltor

Meer interessante producten voor de insectenteelt

Grootvolume bakken

Transportrollers

Food grade handschepjes

Wijdmondvaten

Copyright © 2019 Engels. All rights reserved.