Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. - Lees meer - Sluit dit bericht

Zwarte soldatenvliegen kweken (BSF)

Waarom zwarte soldaatvliegen kweken? Zwarte solddatvliegen ookwel SBF (black soldier fly) genoemd is interessant omwille van de eiwitten en vetten in de larve voor het gebruik in diervoeder.

Bent u geïnteresseerd om zwarte soldaatvliegen op kleine of grotere schaal te kweken? Dan bent u bij ons aan het beste adres. Voor standaard kweek op kleine schaal met manueel voeren en oogsten of overschakelen naar semi/vol automatisch kweek kunnen wij u ondersteunen met de nodige kennis en producten.

Bij vragen neem zeker contact op met onze productspecialisten.

Meer insectenteelt :

Stap 1. Ei tot larve

Het uitbroeden van de eitjes kan direct boven het voeder tot de jonge larve in +/- 10 dagen 5 mg wegen. Dan begint de opfok tot oogstbare larven. Verdeel de jonge larven over kunststof kweekbakken. Plaats de gevulde bakken in de stapel tot 8 à 9 stuks hoog op een transportroller voor een flexibele werkvloer.

Alleen productie of ook reproductie

Als de larven ook gebruikt worden voor reproductie dan kies je hier voor twee stromen. Ëén voor de opfok tot oogstbare larven en één voor de opfok tot nieuwe generatie vliegen. Je kunt deze stromen herkenbaar maken door te kiezen voor twee kleuren bakken of met behulp van etikettering.

Stap 2a. Productie: Oogsten van de larve

Als de brij verwerkt is tot droge poeder kan de bak geoogst worden. Dit kan 7 tot 14 dagen duren. De larve zullen nu tussen de 100 en 300 mg wegen. Schud de larve door een zeef van 3 of 4 mm in onderliggende bak.

De wanden van de kweekbak (art. SB-642312-0203-9) zijn idealiter niet te laag, omdat de wormen meer rondkruipen en vaker moeten worden geroerd dan bijvoorbeeld meelwormen.

Zeef de larven uit de kweekbak om verder te kweken. Maatwerk frame met RVS rooster 500x340x75mm (art.nr. MW-503475-FRAME).

Stap 2b. Reproductie: Larve tot prepop

De larve voor de reproductie krijgen extra, hoogwaardig voeder, want hoe groter de vliegen des te meer eitjes ze leggen. Zodra ze de gewenste grootte hebben zeef je de prepoppen uit het substraat en plaats je ze in een verduisterde poppen-uitkomkast of -kamer tot ze een volwaardige pop zijn (+/- 7 dagen).

Stap 4. Pop tot vlieg

De poppen zullen transformeren tot vliegen. De richtlijn voor 1 kg poppen is 1 m³ net (5000 à 8000 vliegen). Lok de jonge vliegen vanuit de verduisterde poppenopslag naar de vliegenkooi. Plaats verlichting boven de vliegenkooien. Dit bevordert het paren van de vliegen.

Stap 5. Vlieg tot ei

Plaats eileglamellen vlakbij het lokmiddel. Een eileglamel heeft veel spleten en kieren waar de vrouwelijke vliegen hun eitjes in zullen leggen. De eitjes kunnen geoogst worden vanaf 6 dagen nadat de eerste vliegen zijn uitgekomen tot twee weken daarna.

Poppenkast

Onze montage-afdeling is perfect uitgerust voor het op maat zagen en lassen van kunststof producten zoals de poppen-uitkomkast.

eileg-lamel-2

Onze eileglamellen zijn gemaakt van duurzame en hygienische kunststof. Eenvoudig te reinigen en te hergebruiken.

Het kweekproces: van ei tot larve tot (pre)pop tot vlieg

Het kweekproces: van ei tot larve tot (pre)pop tot vlieg

Inagro vzw. (2020, Mei 28). Zwarte soldatenvliegen kweken in de praktijk - les 7. Opgehaald van Youtube.com: https://www.youtube.com/watch?v=PGNMaHgbB6A&list=PLDsHWM8dws3i4ocjI3N6o3TFycjgSNtDn&index=13

Meer interessante producten voor de insectenteelt

Food grade kunststof bakken in diverse maten

Food grade handschepjes

Wijdmondvaten - voedertonnen

Copyright © 2019 Engels. All rights reserved.