Afval scheiden: wat, waarom en hoe?

afval scheiden

Met ons allen produceren we jaarlijks heel wat afval. Vroeger belandde al dat afval op één grote berg. Tegenwoordig is dat gelukkig een stuk minder, omdat steeds meer mensen zich ervan bewust zijn dat afval scheiden beter is voor het milieu. Maar hoeveel levert afval scheiden ons eigenlijk op en hoe doe je dat zo goed en makkelijk mogelijk? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over afval scheiden en welke afvalbakken daarvoor het meest geschikt zijn.

Wat is afval scheiden?

Door de verschillende soorten afval zoals plastic, gft en overig afval elk in hun eigen zak of bak in te zamelen, zorg je ervoor dat het apart afgevoerd kan worden. Het voordeel hiervan is dat het afval goedkoper en beter verwerkt kan worden.

Welke prullenbakken zijn geschikt voor afval scheiden?

Goed idee dat afval scheiden, maar hoe doe je dat thuis op een makkelijke manier? Dat is eigenlijk heel simpel, namelijk door een multi-fractie afvalbak te kopen. Dit is een vuilnisbak die uit meerdere vakjes bestaat. Zo kun je in elk vak een zakje doen, en verzamel je in de ene bak restafval, en in de andere emmer gft, glas, plastic of papier. Er is tegenwoordig een groot aanbod aan prullenbakken waarmee je makkelijk de verschillende soorten afval kunt scheiden. Zo zijn er duo vuilnisbakken die bestaan uit 2 compartimenten. Maar er zijn ook trio vuilnisbakken en er zijn zelfs vuilnisbakken met 4 of 5 compartimenten. Zo heb je een nette en gebruiksvriendelijk oplossing als je meerdere soorten afval gescheiden in wilt zamelen.

Kunststof afvalbakken voor meerdere fracties

Afvalscheidingsbakken

Metalen afvalbakken voor meerdere fracties

Metalen afvalbakken

Ecomodules, kantoor afvalbakken

Kantoor afvalbakken

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Afval scheiden is belangrijk omdat het beter is voor het milieu. Als je het niet zou scheiden zou alles op een grote berg belanden en kun je het alleen nog maar verbranden en er elektriciteit van maken. Bij het verbrandingsproces komt er CO2 vrij wat bijdraagt aan het broeikaseffect.
Als het afval wel gescheiden ingezameld wordt, dan kunnen de recycleerbare materialen eruit gehaald worden om er nieuwe producten van te maken. Dit wordt ook wel recycling genoemd. Zo worden er van plastic, nieuwe verpakkingen of bijvoorbeeld kunststof bakken gemaakt, van oud papier wordt nieuw papier gemaakt en van gft-afval wordt biogas gemaakt. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om bepaalde spullen te hergebruiken. Breng bijvoorbeeld oude meubelen, spelletjes, en serviesgoed naar de kringloopwinkel. Oude kleding en schoenen mogen naar de container voor het Leger des Heils of Humanitas. De goede spullen worden er dan uitgehaald voor hergebruik, de rest wordt verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten.

Wat levert afval scheiden mij op?

Door je papier, plastic, gft en glas apart in te zamelen blijft er minder restafval over. Dat bespaart geld, want je betaalt voor het legen van je grijze container langs de weg of voor het inwerpen van afval in een ondergrondse container. Al het afval dat je verder scheidt, zoals plastic, papier, gft, glas en textiel, is meestal wel gratis.

afvalscheiden

Fontys Hogeschool leidt de afvalstromen in goede banen met behulp van Ecosort afvalbakken. Meer lezen? Lees hier de Fontys referentie >>

Welke voordelen heeft afval scheiden?

Hieronder hebben we alle voordelen van afvalscheiding voor je op een rijtje gezet:

  • Minder verbranding van restafval waardoor er minder CO2 uitstoot is
  • Besparing van grondstoffen
  • Besparing van geld

Door ons afval te scheiden hebben we dus minder restafval dat verbrand hoeft te worden, waardoor we minder CO2 uitstoot hebben. Dit heeft een positieve invloed op het broeikaseffect zodat de aarde minder snel op zal warmen. Daarnaast besparen we flink op grondstoffen, omdat er sprake is van hergebruik en recycling. Zo hoeven er minder bomen te worden gekapt voor papier, hebben we minder aardolie nodig voor het produceren van plastic en zijn er minder (zeldzame) metalen nodig voor het maken van blikjes en apparaten.

Waar vind ik de juiste afvalscheidingsbak?

Wil je weten uit welke afvalbakken je kunt kiezen en wat de beste is voor jou? Lees verder op de pagina: "Afvalbakken - afvalscheiding bij de bron".

Search engine powered by ElasticSuite