Hier vindt u meer info over de toepasbaarheid van onze UN-gekeurde bakken, containers en palletboxen.


UN-certificaat Rako

UN-certificaat 1187C3

UN-certificaat 1091C3T

UN-certificaat 1089CT6

UN-certificaat MGB 240

UN-certificaat MGB 360

UN-certificaat MGB 660-770

Bakken, vaten en containers met UN keurmerk

Als bakken, vaten of palletboxen worden ingezet voor het vervoer van gevaarlijke (afval) stoffen vallen ze bij vervoer over land onder de verpakkingsregels van het ADR, bij zeevervoer onder die van de IMDG en bij vervoer door de lucht onder die van de IATA. Verpakkingen voor het vervoer van gevaargoed ofwel gevaarlijke stoffen moet worden gecertificeerd volgens normen van de Verenigde Naties (= United Nations = UN). De internationale overeenkomsten voor het vervoer van gevaarlijke goederen eisen dat verpakkingen voldoen aan een bepaald ontwerp en zijn gecertificeerd door een nationaal bevoegde autoriteit. In de loop der jaren hebben we op dit gebied een behoorlijke expertise opgebouwd.

Wat betekent het UN-kenmerk?

Het transport van gevaarlijke goederen is alleen toegestaan in een verpakking met een UN-kenmerk. Een UN-kenmerk laat het type verpakking zien en in welke mate de verpakking beproefd is. Bijvoorbeeld: UN/4H2/Y30/S/17/B/ENGELS-080099. Dit UN-kenmerk betreft de serie transportbakken met grondmaat 600x400 met versterkt deksel en driekantslot.

UN Verenigde Naties
4H2 Kisten en dozen uit stijve kunststof
Y Verpakkingsgroep II/III
30 Maximum toegestane bruto gewicht van de verpakking incl. de inhoud in kg
S Goedgekeurd voor vaste stoffen
17 Laatste twee cijfers van het productiejaar
B Land waar het UN-certificaat is uitgegeven
ENGELS Naam of code van de producent
080099 Registratienummer van het certificaat
Een UN-kenmerk is uniek voor een enkel product of serie producten en mag niet verward worden met een artikelnummer of productcode.
UN transportbak

Een verpakking met een UN-kenmerk mag maximum 5 jaar worden gebruikt. Een UN-kenmerk ligt vast in een UN-testrapport. De geldigheid van een UN-kenmerk is afhankelijk van de geldigheid van het testrapport, die per land kan verschillen. Al onze testrapporten zijn onbeperkt geldig omdat ze werden uitgegeven in België en Nederland.

Wat doet Engels om haar producten UN te certificeren?

Engels volgt procedures om haar producten te certificeren en gecertificeerd te houden voor ADR/UN gekeurde opslag en transport.  We moeten ervoor zorgen dat de verpakkingen voldoen aan een aantal basistestregimes. Dit doen we door het laten uitvoeren van verschillende testen, in ons geval door het Belgisch Verpakking Instituut. (www.ibevi.be). Er worden eisen gesteld betreffende

  • etikettering en bedrukking
  • (vloeistof)dichtheid
  • val- en stapelbestendigheid bij hoge en lage temperaturen

Aan de hand van de uitkomsten van deze testen wordt een UN-nummer toegekend aan de verpakking. Wanneer het certificaat voor een bepaalde UN-keur is behaald, is het onze verantwoordelijkheid dat het productieproces stabiel is. Het is te allen tijde van belang dat de productie traceerbaar is. Hiervoor nemen we onder andere tussentijds monsters vanuit de productie. Ook moet het volledige productieproces jaarlijks gecontroleerd worden door een onafhankelijk officieel controleorgaan.

stapeltest un keuring palletboxvaltest un keuring palletbox

Een korte beschrijving van de voorwaarden voor certificatie en een overzicht van de stoffen die in de speciaal gecertificeerde bakken vervoerd en opgeslagen mogen worden, staan bij de Testrapporten/ UN-Certificeringen op deze site.

Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren