Nederlandse wormen gaan de hele wereld over? Engels produceert witte kunststof kweekbakken van 115 liter, die de houten (witlof)bakken vervangen.


Enkele jaren terug besloot de familie van der Vleuten om naast het houden van runderen ook wormen te gaan kweken. Meteen ontstond er enthousiasme voor deze handel en al snel groeide het door tot meer dan een bijverdienste. Firma Van der Vleuten kwam naar Engels met de vraag of er een betere bak bestond voor het kweekproces dan de houten exemplaren waar ze tot dan mee werkten. Dé bak bestond nog niet, maar beide partijen zagen het idee wel zitten om tot een nieuwe ideale bak te komen.

De witte kunststof bakken zijn qua formaat een kopie van de houten bakken. In gebruik echter zijn ze heel verschillend. De voordelen van de kunststof bak boven de houten op een rijtje:

  • De kunststof bakken wegen veel minder, slechts 15 kilo.
  • Waar de houten bakken nauwelijks door één man te hanteren zijn, kun je de kunststof bak makkelijk waar nodig draaien, verplaatsen, etc.
  • Kunststof is, naast licht, ook glad: dus geen splinters of harde oppervlakten meer
  • Bovendien gaat kunststof langer mee en blijft langer in haar oorspronkelijke vorm
  • De poten van de bak hebben ronde nokken waardoor de bakken makkelijk en stabiel stapelen (kaarsrecht, tot wel 5 meter hoog)

In samenwerking naar het beste resultaat

Engels stelde voor om de bak via rotatievormen te produceren. De opstartkosten van rotatievormen zijn beduidend lager dan bijvoorbeeld die van spuitgieten. Verder is de wanddikte vrij, zodat u het product zo sterk kunt maken als u wilt, zonder versterkingsribben. Dat de productiesnelheid van deze methode stukken lager ligt dan bij andere productiemethoden was in het geval van Kwekerij Van der Vleuten geen breekpunt. Het hele traject hebben de firma Van der Vleuten en Engels nauw samengewerkt. Zo nam Engels de fa. Van der Vleuten mee naar één van de locaties, waar de bakken geproduceerd werden, zodat ze de mal zelf aan het werk konden zien. Een eerste model werd alvast meegenomen om te testen op de zeef- en kantelmachines in de kwekerij.

Al snel na het eerste model is tot de uiteindelijke bak gekomen. De kennis bij Engels over productietechnieken en kunststofeigenschappen en de toepassing en het gebruik van de bakken in de praktijk bij firma Van der Vleuten hebben zo geleid tot dit geheel nieuwe product.

Resultaat: een nieuwe stapelbare kunststof bak met afmetingen: 1200x900x250 mm, dubbelwandig, zeer duurzaam, lichtgewicht.

De lichte bakken hadden nog een positief bijeffect

Na enige maanden kregen we nog een leuke terugkoppeling van de Firma Van der Vleuten: de wormen voelen zich blijkbaar beter in de witte bakken, ze vermenigvuldigen zich sneller en ze ontsnappen niet meer.

Meer informatie:  

wormenkweekbakkenwormenkweekbakken