Voor het dagelijkse transport van de tien- tot vijftienduizend buizen vanuit het gehele land naar Amsterdam werd gezocht naar een geschikte transportbox.


In vele honderden verschillende donorcentra, verspreid over het gehele land, worden dagelijks bij 4000 tot 5000 vrijwillige donoren bloeddonaties afgenomen.

ADR/UN voorwaarden

Gezien de aard van de inhoud dient de bak wel aan specifieke voorwaarden te voldoen, te weten aan de zogenaamde ADR wetgeving, het UN 3373 / P650 keurmerk. Een extra eis is dat de temperatuur in de bak niet boven de 30°C mag komen.

Engels Logistiek BV heeft al jaren ervaring in het vervaardigen van ADR/ UN goedgekeurde bakken voor zowel medisch transport als voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. De transportbox wordt ingericht met speciale rekjes waarin de bloedbuizen geplaatst kunnen worden.
Deze rekjes worden, samen met absorptiematjes, in een plastic liner geplaatst en komen in het maatwerk isolatie-interieur in de bak te staan. Ten slotte wordt er een verzegeling aangebracht aan de bak zelf. Het testen van de binnentemperatuur werd naar tevredenheid door de laboratoria van Sanquin zelf gedaan. De prestaties van de bak als geheel werden gemeten en goedgekeurd door het Belgisch Verpakkingsinstituut.

De transportbak

Al deze inspanningen hebben geleid tot twee formaten bakken, de ene is 300x200x233 mm en de ander 400x300x233 mm buitenwerks. In iedere regio wordt met een andere kleur bak gewerkt, zodat meteen duidelijk wordt waar welke bak vandaan komt. Dit wordt nog eens extra vermeld door middel van een opdruk.

 Case study: bloedbuisbakken